UZ Brussel & Artiestenparcous Jette 23/04 tot 30/04/2009
 
“MARIA ETCETERA…” 2008
Opgedragen aan Pierre T.
Heel klassiek academisch naakt.lk grijp hier terug naar de periode dat ik schilderlessen volgde aan de Academie van Anderlecht, toen ik alles nog moest leren. Eigenlijk houdt dat “leren” nooit op.
De “ETCETERA“ in de titel mag je zelfinvullen, ik heb daarvoor mijn eigen interpretatie
“ROKSKE I” 2008
Een tegengewicht t.o.v. de “MARIA ETCETERA…“, het model heeft hier kleren aan. Het is niet de bedoeling om van iemand een portret te maken: hier wordt eerder een bepaalde stemming afgebeeld - is het melancholie, droom. meditatie - wie zal het zeggen
“EN GOD SCHIEP... HET MENS” 2009
Is een knipoog naar “De creatie van Adam" die Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan schilderde. Je moet dit thema met een korrel zout nemen, het krijgt dan meteen ook filosofische dimensies: ofwel maakt God hier een foutje, wat volgens de Kerk niet kan, ofwel is er iets heel raars met Adam gebeurd, en daar zwijgt men maar best over
“ 'T WIL TERUG” 2009
Verwijst naar de evolutietheorie van Darwin, waarbij gesteld wordt dat alle leven ooit uit de zee ontstaan is. “Godverdomse dagen op een godverdomse bol” van Dimitri Verhulst beschrijft de geschiedenis van de mens (omschreven als “ 't" in het boek), vanaf het moment dat hij uit de zee gekropen komt, vervolgens godsdienst en macht ontdekt, maar ook wetenschap en kennis, om tenslotte te komen tot de Holocaust en de atoombom.
De 2 laatste schilderijen zijn een hommage aan Darwin, omdat 2009 het Darwinjaar is; ik heb iets creationistisch (“EN GOD SCHIEP... HET MENS”) en iets darwiniaans (“T WIL TERUG“) willen schilderen.