UZ Brussel & Artiestenparcous Jette 24/04 tot 28/04/2015
 
“Koninklijke serre” olieverf op doek 70 x 100 cm , 2014
Op 1 mei 2014 bezocht ik met de oudstudentenbond VUB de serres van Laken. Deze zijn jaarlijks enkele weken geopend voor het publiek, er komt dan een massa volk op af. Ik maakte daar enkele foto’s van hoe we daar voetje voor voetje door die serres schuifelden, als nietige mieren onder het geweld van al die bloemen in bloei. Het was mooi, het gaat tenslotte over de natuur, maar tegelijkertijd was het enorm kitsch: het ging over de seizoenen heen, alles was op een fake manier tegelijkertijd in bloei gebracht. Eigenlijk een soort zoo, waar je ook alle mogelijke dieren samen ziet, die in de natuur nooit samen zijn.
“Kleuters op de speelplaats”
olieverf op doek
80 x 70 cm, 2015

Dit is eentje van een reeks van 3 schilderijen.

Vertrekpunt is ook hier een foto, nu van een speelplaats, gemaakt op 2 september 2014, voor de allerkleinsten de tweede schooldag in hun leven, en eigenlijk de allereerste dag dat het menens is. Ik zag hoe kindertjes moesten leren in de rij staan, ik zag hoe ze al naargelang beloond (een fietsje kiezen) of gestraft (op een bankje moeten zitten) werden.
En ook hoe de juffen moesten troosten en kalmeren.

Bewonderenswaardige job!
“Trofee” olieverf op doek 50 x 60 cm, 2015
Een dierbare prof met zijn dierbare fiets, dat heeft wel iets. Daar wou ik wel een schilderij over maken. Maar natuurlijk moest ik er een draai aan kunnen geven, het gaat tenslotte om Kunst. Het idee ben ik gaan pikken bij good old Picasso, die zelf ooit gezegd heeft: “Ik steel wat ik kan stelen”, dus waarom mij generen ? Vertrekpunt is een foto van de bewuste fiets, en daarbij het interview dat Picasso ooit gaf en waar het ging over vormgeving. Ter illustratie nam hij plots een fietsstuur en een zadel, hield dat boven elkaar en zei “Un taureau”. En ja, als je wil zie je in de vorm een dierensnuit met een gewei of horens.