Het publiek gaat in dialoog met de collectie van Mu.ZEE
Elke maand wordt een kunstwerk gepresenteerd, dat gemaakt is door een museumbezoeker. Het kunstwerk gaat een dialoog aan met een kunstwerk uit de collectie van Mu.ZEE: een interpretatie, gesprek, vervolg of antwoord op het geselecteerde kunstwerk uit de collectie. Zo wil Mu.ZEE ontmoetingen creëren. Tussen publiek en collectie en tussen publiek en publiek over de grenzen van culturen, leeftijden en maatschappelijke achtergronden heen.
 

 

  


Selectie voor de maand maart 2016

Annemie Henkens (1954)
gaat een dialoog aan met ‘Zelfportret met rood potlood’ van
Léon Spilliaert


Sinds kort ben ik op pensioen. 37 jaar lang werkte ik in de administratie van de afdeling Neurologie van het Universitair ziekenhuis van de VUB te Jette. Vanuit die context ontstond mijn interesse voor wat zich in het hoofd van een mens afspeelt en hoe zich dit uit in de expressie van het gezicht. Vandaar mijn interesse voor (zelf)portretten. Ik schilder graag. In alle bescheidenheid. Ik vind het telkens weer een prettige oefening en ik hoop er nu meer tijd voor te hebben.
Mijn schilderij heet ‘Man in cinema’. Het ontstaan ervan berust op een hoop toevalligheden. Toen ik enkele maanden geleden met mijn man in de cinema zat, ontdekte ik in mijn handtas een fototoestelletje. Ik nam een foto van mijn man in het donker. De foto had een duidelijke link naar het werk van Spilliaert vond ik: donkere kleuren, akelige schaduwen, vooral in de ogen, zwarte oogkassen. Het gaf me de inspiratie voor dit schilderij
.