't Leeshuus, Oostende, 18 april-12juli 2018
 
"Rokske 3", Olie op doek 50 x 70, 2012
Rokse 3 stelt een nieuwsgierig meisje voor, dat op de tippen van haar tenen over een hek aan het kijken is .
Speelt ze verstoppertje? Ziet ze iets dat ze niet mag zien? Is het allemaal wel zo onschuldig als dat roze rokske doet uitschijnen?
En het thema van appelen en een jong meisje (maagd) is ook al zo beladen. Mysterie, mysterie, ...
Een schilderij met vele verhalen!
"Hommage", Olie op doek
40 x 40 cm,
2013

In januari 2013 overleed Roger Raveel, iemand wiens werk ik zeer bewonder. Ik kreeg ongelooflijk veel zin om iets proberen te schilderen in zijn stijl.
De 2 handen, het ene figuratief, het andere abstract, zijn geïnspireerd door het schilderij "Mensenpaar"van RR , ze zijn hieruit een detail.
Het was een aangename ervaring, maar hij blijft de Meester ...
"Kostbaar Moment",
Olie op doek
70 x 50 cm, 2013

Twee meisjes zijn zonet in het water gesprongen. En het is de plons zelf die hier het belangrijkst is: het eerste, verfrissende, bruisende contact met het water, het duurt maar eventjes, maar is als moment onbetaalbaar, en dus zeer kostbaar. Eigenlijk gaat het over het genieten van het moment zelf, de vluchtigheid van het geluk. Zulke momenten , waarin alles rond ons verstomt, waarin alles zich oplost in een "ja, zo is het goed", zijn er veel te weinig.
"Stilleven met rode uien"
50 x40 cm, Olie op doek,
2013
Geschilderd op een manier zoals ik dat het liefste doe: heftige kleuren, lekker fauvistisch, geen moeilijk thema, gewoon heel plezant om te maken. Puur amusement

"Kleuters op de speelplaats"
Olie op doek 80 x 70 cm, 2015

Vertrekpunt is ook hier een foto, nu van een speelplaats, gemaakt op 2 september 2014, voor de allerkleinsten de tweede schooldag in hun leven, en eigenlijk de allereerste dag dat het menens is. Ik zag hoe kindertjes moesten leren in de rij staan. Ik zag hoe ze al naargelang beloond (een fietsje kiezen) of gestraft (op een bankje moeten zitten) werden. En ook hoe de juffen moesten troosten en kalmeren Bewonderenswaardige job!.
" 't wil terug"
Olie op doek 70 x 50 cm, 2009

Verwijst naar de evolutietheorie van Darwin, waarbij gesteld wordt dat alle leven ooit uit de zee ontstaan is. "Godverdomse dagen op een godverdomse bol" van Dimitri Verhulst beschrijft de geschiedenis van de mens (omschreven als " 't" in het boek), vanaf het moment dat hij uit de zee gekropen komt, vervolgens godsdienst en macht ontdekt, maar ook wetenschap en kennis, om tenslotte te komen tot de Holocaust en de atoombom.
"Meisjes op het strand"
Olie op doek 70 x 50 cm, 2013

Het schilderij is gemaakt naar een foto gemaakt in Orljonok, een reusachtig jeugdkamp aan de Zwarte Zee, ten noorden van Sotsji, bekend van de Olympische spelen 2014.In dat kamp verblijven jaarlijks zowat 20.000 kinderen, die daar mogen zijn omdat ze bepaalde verdiensten hebben: zeer goedestudieresultaten, prijswinnaars van studentenwedstrijden of sportcompetities... Als je dit weet, hoe kijk je dan naar deze meisjes ? Gewoon een onschuldig groepje dat komt genieten van een dagje aan zee? Of zien we bloedserieuze, keiharde competitie, ten dienste van een bepaald land en/of ideologie?
"Bulderlacht"
Olie op doek 40 x 40 cm, 2010

Dit is de titel van een wekelijks rubriekje in de Humo, waarin telkens door iemand anders een mop verteld wordt. Ik dacht eerst hier nu ook een mop te vertellen, maar ik kon er geen kiezen en ik kan ze ook niet goed onthouden. Daarom hou ik het op een citaat van de bekende Amerikaanse sciencefictionschrijver en atheïst Isaac ASIMOV: "De religie van de ene is de bulderlach van de ander."

"Joseph Roth"
Olie op doek 40 x 40 cm, 2018

Oostende is de zee, het strand, de toeristen
Oostende is Ensor en Spilliaert
Oostende is MuZee en De Grote Post
Oostende is Corman en Joseph Roth

Oostende is uniek